Bèta Challenge en C3 hebben voor een nieuwe BCP opdracht de handen ineen geslagen. C3 (Centrum JongerenCommunicatie Chemie) heeft als doel jongeren kennis te laten maken met chemie zodat ze hun talenten hierin kunnen ontwikkelen. En ze met die kennis een meer bewuste keuze te laten maken voor hun vervolgonderwijs.
Om leerlingen inzicht te geven in het mooie beroep van procesoperator hebben dit schooljaar drie van onze BCP collega’s (Hanneke, Wendy en Inge) zich gebogen over het ontwikkelen van een scheikundige projectopdracht. Het enorm populaire drankje Bubble Tea staat in deze opdracht centraal. Leerlingen buigen zich over de vraag hoe alginaatbolletjes gebruikt zouden kunnen worden in deze koude thee. De opdracht is uitermate geschikt voor Bèta Challenge leerlingen in de tweede helft van klas 3, omdat zij al enig niveau beheersen op scheikundig vlak.
De opdracht is beschikbaar vanaf september 2022 in de bibliotheek van BCP.
Bubbletea is enorm populair. Met behulp van melk, thee en siroop naar keuze, ijsklontjes en tapiocaparels kun je deze al maken. De tapiocaparels kun je zelf maken, of je koopt ze kant-en-klaar in de winkel, al dan niet met een speciaal smaakje.
Maar die tapiocaparels blijken niet altijd goed verteerd te worden. Een 14-jarig meisje uit China belandde in het ziekenhuis, doordat de balletjes niet verteerd werden. Daarom is het fijn een alternatief te hebben voor tapiocaparels. Gelukkig bestaat dat: alginaatbolletjes!
Alginaat wordt al in de moleculaire gastronomie gebruikt om kunstkaviaar en -parels te maken in allerlei kleuren en smaken. Dat wordt ter plekke klaargemaakt en hoort bij de mise-en-place. Dat kost dus wel flink wat tijd om te doen. Omdat de alginaatbolletjes veel kwetsbaarder zijn dan tapiocabolletjes kunnen ze ook niet in een fabriek worden gemaakt en dan worden getransporteerd en bewaard. Nog niet…..