Bèta Challenge leerlingen van het Insula College uit Dordrecht hebben de finale van de Innovatiewedstrijd Bouwend Nederland 2021-2022 gewonnen. De originele uitwerking van deze leerlingen voor een 3D woningplanner overtuigden de jury het meest. Zij hebben een volledig bedrijf neergezet waarbij er behalve aandacht voor de techniek uit de bouwwereld ook goed maatwerk is geleverd voor de uiteindelijke gebruiker van het product.
In deze jaarlijkse techn(olog)ische onderzoeks- en ontwerpwedstrijd kruipen leerlingen uit mavo 3 in de huid van een professional en worden ze in teams uitgedaagd mee te helpen om Nederland mooier, beter en duurzamer te maken. Met de hoofdprijs van €350 voor het winnende team stimuleren ze jongeren in hun ontwikkeling tot toekomstige bouwprofessionals.
3D betonprinten in de bouw
Het thema van dit jaar was 3D betonprinten in de bouw. 3D-betonprinten is bezig om de manier van bouwen drastisch te veranderen. Nederland loopt hierin voorop met een paar spraakmakende pilotprojecten, zoals in Eindhoven en Den Helder.
Leerlingen uit mavo 3 kropen tijdens de opdracht in de huid van een werkvoorbereider en maakten een interactieve 3D-woningplanner waarmee een eigen ontwerp van een 3D-geprint gebouw kan worden gemaakt. Hierbij werden de wildste ideeën bedacht, en werd ook gekeken naar beperkingen van 3D-betonprinten.
De winnaars
De finale was na twee online coronajaren eindelijk weer live op de prachtige locatie van Buitenplaats Doornburgh in Maarssen. Vier mavo teams streden tegen elkaar in de finale. De finalisten presenteerden hun resultaten tijdens een pitch, ondersteund door prachtige prototypes en materialen, en beantwoordden de vragen van de vakjury. Na een uitgebreid juryberaad waren de winnaars: Nick Spieshout, Milad Yilgor, Hugo de Bont en Timothy Rampersad van het Insula College uit Dordrecht. Proficiat toppers!
Het team 1 van het Lodewijk College te Terneuzen eindigde op de 2e plaats met de ‘aanmoedigingsprijs’ van €150,-. Zij onderscheidden zich door een mooi uitgewerkt prototype van een beton geprinte uitbouw van een woning. Ivar Boschitsch, Quinten Visser, Job de Cock en Thijmen Wijnia ook jullie van harte gefeliciteerd!
Ondersteuning van regionale bouwbedrijven
De teams stonden er niet alleen voor tijdens deze innovatieve opdracht. Natuurlijk kregen ze steun van hun docenten, en daarbij kregen ze ook hulp en advies van bouwbedrijven en -experts uit de eigen regio. Zij traden op als sparringpartner tijdens de uitvoering van de opdracht. Op deze manier kregen de leerlingen een goed beeld van hoe de praktijk werkt.
Vakjury
Alle teams kregen complimenten van de jury voor de goede pitches en uitwerkingen. Marcel van Deursen van Van Wijnen Bouw: de creativiteit en de technische inhoudelijkheid waren van een hoog niveau.
“Erg leuk om leuk om te zien hoe veel lol ze met elkaar hebben gehad.”
Vera van Rossem van Bouwend Nederland vond het verrassend knap hoe snel de leerlingen zich de materie eigen hadden gemaakt en lette ook op het proces. Onderwijs adviseur Steven van Roode zag eigenaarschap! Dat de leerlingen achter hun product stonden en met trots presenteerden: dit is van ons! Ook nam hij in zijn beoordeling mee of de leerlingen zich hebben ingeleefd in de rol van beroepsbeoefenaar. En natuurlijk werd er ook op gelet of de leerlingen hun project goed konden ‘verkopen’.
“Mooi hoe ze het als team samen aanpakten.”
Volgens Erwin van Dijk, programmadirecteur van BCP, waren alle leerlingen zonder uitzondering, ambassadeurs van Bèta Challenge en de wereld van Bouw en Infra. Het meest innovatieve idee heeft uiteindelijk gewonnen.
Dank ook aan de begeleidende docenten, de vakjury en de experts van Van Wijnen Bouw en Vlaander Groep Axel, Opleiding Bouwmensen, H4A en Simons Bouwgroep Terneuzen die een bijdrage hebben geleverd!